Senin, 06 Maret 2017

11 Cara Mencegah Kanser Payudara Sejak Awal

ramai wanita malaysia tidak sedar bahawa sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit kanser payudara. bermula dari gaya hidup yang tidak sihat, sering minum alkhohol dan obesiti adalah punca utama kanser ini.

perlu anda tahu semua orang boleh mendapat kanser baik itu wanita atau lelaki. sebelum kanser merebak pasti akan muncul beberapa tanda-tanda yang perlu anda tahu. beberapa bulan lepas saya sudah share beberapa tanda kanser payudara yang wajib anda baca agar anda boleh mendapat pertolongan seawal mungkin.

Cara Mencegah Kanser Payudara

orang bijak pernah berkata "lebih baik mengelakkan daripada mengubati" dan entry yang saya tulis ini akan membantu anda mengetahui cara untuk cegah kanser. apa sajakah itu jom kita mula

1. Menghindari Obesiti
menghindari Obesiti atau kegemukan adalah salah satu cara mengelakkan pelbagai jenis penyakit termasuk juga kanser. perlu anda tahu wanita yang mempunyai berat lebih daripada 80kg berisiko 25% mempunyai penyakit kanser payudara daripada wanita yang mempunyai berat badan normal.

ini kerana wanita yng kelebihan berat badanya kurang mengovum dari biasa. jadi sel payudara mereka terdedah kepada kandungan estrogen yang rendah. selepas pasca menopaus, estrogen anda dikaitkan dengan jumlah lemak anda sebab estrogen memiliki peranan besar terhadap perkembangan kanser payudara.

2. Say No to Alkhohol
ada banyak kajian yang sudah terbukti bahawa wanita yang minum alkhohol mempunyai kadar yang lebih tinggi mendapat kanser. mengapa kanser mempunyai kesan kepada perkembangan kanser payudara?

kajian yang saya ambil dari Dailymail alkohol dipercayai dapat meningkatkan kandungan estrogen dalam tubuh. estrogen sendiri sangat berbahaya sebab berpengaruh kepada perembengan kanser payudata.

3. Berhenti Merokok
udah bukan rahsia bahawa merokok sangat berbahaya untuk badan. walaupun belum ada kajian tentang hubungan merokok dan kanser payudara. tapi tabiat merokok boleh membawa kanser payudara.

wanita yang mula merokok di usia muda mempunyai risiko tinggi mendapat penyakit ini. merokok juga berkait dengan penyakit jantung.

4. Berkeluarga Awal Jika Boleh
kajian terbaru mendapati bahawa wanita yang sudah mempunyai anak dibawah usia 30 tahun mengurangkan risiko mendapat kanser. ini kerana boleh meningkatkan protein p53 yang mampu melindungi mendapat kanser payudara.

5. Amalkan Penyusuan Badan
Menyusui ternyata tidak sahaja berguna untuk anak, wanita maklumat mendapat manfaat yang luar biasa dari aktiviti mulia menyusui. beberapa kajian telah mendapati bahawa wanita yang menyusukan mempunyai risiko lebih kecil berbanding dengan wanita yang tidak pernah menyusui.

maklumat ini turut disertakan dengan data yang mencadangkan bahawa menopaus awal mengurangkan pelbagai faktor risiko punca kanser payudara.

6. Periksa Payudara Anda Setiap Bulan
melaukan pemeriksaan payudara setiap bulan sangat penting untuk anda walaupun tidak dapat mengurangkan risiko mendapat kanser tetapi dapat mengesan kanser di peringkat awal yang akan menjamin anda mendapat rawatan yang kurang agresif selain menyelamatkan payudara anda.

7. Elakkan Terapi Hormon Pasca Menopause
Therapy hormon pasca Menopause tidak perlu di ambil dalam waktu yang lama, penggunaan terapi hormon kerap dijalankan untuk menangani sukar tidur, cepat marah, dan faktor lain yang disebabkan menopaus.

Kombinasi terapi hormon estrogen dan progestin boleh meningkatkan risiko terkena kanser pada payudara, disyorkan tidak mengambil terapi hormon lebih dari 5 tahun. Untuk maklumat lebih lanjut cadangan doktor selama melakukan terapi secara terperinci sangat diperlukan.

8. Sukan Secara Teratur
sudah bukan rahsia lagi sukan mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh. sukan juga menjadi faktor untuk mencegah penyakit kanser payudara sebab bila tubuh anda melakukan aktiviti boleh mengurangkan kandungan estrogen dalam badan.

9. Sejarah Kanser Payudara dalam Keluarga Anda
Para saintis telah mengenal pasti baka kanser payudara yang rosak sebagai BRCA1, BRCA2 dan TP53. Ia merupakan punca kanser payudara berlaku di kalangan ahli keluarga. Jika anda pembawa salah satu daripada baka kanser payudara ini risiko anda mendapat kanser payudara seumur hidup anda adalah 85%.

jika anda mempunyai saudara dalam keluarga yang mendapat kanser payudara sangat penting untuk segera melakukan pemeriksaan ke doktor. ada banyak kajian yang mendapati bahawa kanser payudara mempunyai kaitan dengan keturunan dalam keluarga.

10. Elakkan Radiasi
Ada pelbagai jenis radiasi yang berisiko tinggi punca kanser terutama pada saat pemeriksaan perubatan, termasuk CT Scan, pemeriksaan MRI, dan X-ray. Sejumlah kajian mendapati bahawa risiko tertinggi mendapat kanser payudara yang disebabkan oleh radiasi adalah pada masa akil baligh dimana payudara mula terbentuk. Selain itu risiko ini juga meningkat jika radiasi sinar X dijalankan di dada pada saat orang tersebut berusia 20 tahun ke bawah.

11. Cara Mencegah Kanser Payudara yang Ada di Masyarakat
pelbagai cara diatas adalah cara yang sudah dikaji lebih dalam. tetapi masih ada pelbagai cara yang masih belum di uji dibawah dan tidak ada salahnya anda mencuba dengan syarat tidak membawa kesan negatif untuk anda sendiri.


kanser payudara tidak akan menjadi penyakit yang menakutkan dengan rawatan yang efektif dan pengesanan yang lebih canggih pasti ada jalan peluang untuk sembuh.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : 11 Cara Mencegah Kanser Payudara Sejak Awal