Minggu, 05 Juni 2016

7 Punca Kanser Payudara Pada Perempuan

punca kanser payudara pada perempuan sehingga saat ini masih belum boleh di ramal. kerana banyak lagi faktor yang boleh jadi sebab utama dan gaya hidup dari perempuan boleh juga menjadi faktor punca kanser.

baca juga : tanda-tanda kanser payudara

kebiasaan seperti minum alkhohol dan merokok sangat memegang peranan besar dalam penempatan barah payudara. tapi ada juga wanita yang punya kebiasaan merokok dan minum alkhohol justeru sihat sihat saja.
Punca Kanser Payudara

Punca Kanser Payudara


ada 7 faktor faktor punca kanser payudara dan dibawah ini adalah senarai yang sudah tandakanser.com rangkum yang di kutip dari Cancer Research UK, yayasan penyelidik kanser di England.

1. Obesiti
biasanya kanser payudara terjadi kerana hormon insulin dan estrogen terlalu berlebihan dalam tubuh. sebahagian besar perempuan gemuk mempunyai kadar lemak agak banyak dan lemak inilah yang akan meningkatkan penghasilan hormon di dalam tubuh.

2. Alkohol
adakah anda tahu meminum alkohol boleh meningkatkan risiko terkena kanser sebanyak 12% dan ini sangat berbahaya bila anda peminat alkohol. agar hidup sentiasa sihat sebaiknya anda mula untuk menjauhi minuman alkohol.

3. Persalinan
perempuan yang pertama kali mempunyai anak mempunyai risiko terkena kanser payudara agak tinggi berbeza dengan mereka yang sudah lama berkahwin tapi belum mempunyai anak atau wanita single. apabila seorang wanita melahirkan akan berlaku perubahan saiz pada payudara. tapi tenang saja sebab dengan memberikan ASI kepada anak maka risiko terkena kanser akan berkurangan.

4. Umur
adakah anda tahu apabila wanita sudah berumur 50 - 69 tahun berada dalam zon paling berisiko terkena kanser payudara. para penyelidik dari Inggeris berpendapat bahawa semakin tua seorang wanita maka semakin tinggi risiko menghidap kanser.

5. Sejarah Keluarga
penemuan lain yang berjaya para penyelidik dari Inggeris dapati adalah wanita yang mempunyai saudara perempuan atau ibunda mengalami kanser maka ianya sendiri mempunyai risiko 2 kali menghidap kanser.

6. Penggunaan Alat Kontraseptif
bagi anda yang sedang mengikuti perancangan keluarga sebaiknya perlu waspada sebab ada alat kontraseptif berbentuk pil dan bila anda sering meminumnya boleh meningkatkan risiko kanser payudara sebanyak 1/4%.

7. Gaya Hidup
sukan secara rutin 3 kali seminggu akan menjaga kesihatan tubuh dan sangat baik untuk menjaga metabolisma. tapi bila anda hampir tidak pernah sukan boleh membuat tubuh menjadi asam sehingga meningkatkan risiko kanser payudara dan akan lebih buruk jika anda suka merokok dan meminum alkhohol.

daripada 7 faktor punca kanser payudara yang sudah tandakanser.com jelaskan adalah hanya petunjuk dan punca utama dari kanser payudara sehingga sekarang masih belum dapat dijumpai.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : 7 Punca Kanser Payudara Pada Perempuan